Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertaqwa kepada Allah S.W.T dengan sebenar-benar taqwa iaitu melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangannya.

Mudah-mudahan kita berbahagia di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk:

MERANCANG KEHIDUPAN HAKIKI

Di hari yang mulia ini, mimbar Jumaat ingin mengingatkan kepada para Jemaah sekalian betapa pentingnya kita merancang kehidupan hakiki iaitu kehidupan akhirat. Sedarilah bahawa kehidupan dunia bukanlah kehidupan hakiki dan ia diibaratkan perhentian seorang musafir buat seketika untuk sampai ke tempat tujuannya. Justeru itu, setiap saat kematian sentiasa menghampiri kita untuk menuju ke alam akhirat. Sesungguhnya kematian tidak mengenal usia dan tidak mengenal kedudukan atau pangkat. Ia boleh berlaku bila-bila masa dan dimana-mana juga tanpa kita menyedarinya. Oleh itu, kita perlu sentiasa memuhasabah diri dan seterusnya mempersiapkan diri dengan bekalan sebelum menghadapi kematian untuk menuju kehidupan hakiki. Persiapan awal ini amat penting bagi setiap muslim kerana peluang kehidupan di dunia yang dikurniakan Allah Taala bagi setiap insan hanyalah sekali sahaja dan tiada lagi peluang kedua.

Di dalam Al-Quran, Allah S.W.T banyak merakamkan kisah-kisah penyesalan orang-orang kafir musyrik di alam barzakh dan alam akhirat, namun penyesalan mereka itu tiada gunanya kerana mereka telah diberi peringatan demi peringatan oleh para Nabi dan Rasul namun mereka mengingkarinya. Sebagai contoh, firman Allah dalam surah Al-Furqan ayat 27- 30:

Maksudnya : “Dan perihal hari orang yang zalim mengigit kedua tangannya sambil berkata: Alangkah baiknya kalau aku mengambil jalan bersama-sama dengan rasul! Wahai celakanya aku, alangkah baiknya kalau aku tidak mengambil si anu itu menjadi sahabat karib. Sesungguhnya dia telah menyesatkan daku dari jalan peringatan setelah ia disampaikan kepadaku. Dan adalah syaitan itu sentiasa mengecewakan manusia (yang menjadikan dia sahabat karibnya). Dan berkatalah Rasul: Wahai tuhan ku sesungguhnya kaum ku telah menjadikan Al-Quran ini satu perlembagaan yang ditinggalkan, tidak dipakai.”

Perlu diinsafi bahawa antara ciri-ciri muslim yang bijaksana ialah muslim yang sentiasa melakukan muhasabah diri dan membuat persiapan bagi menghadapi kematian. Sabda Rasulullah s.a.w :

Maksudnya : “Orang yang paling bijaksana dikalangan kamu ialah orang yang bermuhasabah dirinya dan menyediakan bekalan amal soleh sebelum menghadapi kematian. Manakala orang yang tidak bijaksana ialah orang yang terpedaya dengan pujukan hawa nafsunya dan sentiasa berangan-angan kosong terhadap Allah Taala (mengharapkan ganjaran Allah tanpa berusaha).

(Hadis riwayat Muslim)

Rasulullah s.a.w telah memberikan panduan kepada umatnya untuk membuat persediaan awal sebelum melangkah ke alam barzakh. Sabda Rasulullah s.a.w:

Maksudnya : Apabila seseorang manusia itu meninggal, maka terputuslah segala amalannya, melainkan tiga amalan yang kekal berterusan walaupun selepas kematian iaitu amalan soleh: sedekah jariah, ilmu yang bermanafaat, dan doa anak yang soleh kepada kedua ibubapanya.”

(Hadis riwayat Muslim)

Muslimin Yang Dirahmati Allah,

Hadis tersebut menjelaskan kepada kita bahawa terdapat tiga amalan utama yang perlu dilakukan oleh setiap muslim semasa hidupnya di dunia, sebagai bekalan menuju ke alam akhirat. Amalan pertama ialah sedekah jariah atau membelanjakan harta pada jalan Allah.

Perlu difahami menafkahkan harta pada jalan Allah bukan hanya terhad kepada membelanjakan harta di jalan fisabilillah, malah ia turut mencakupi amalan berzakat, bersedekah, menderma, mewakaf, perbelanjaan kepada ahli keluarga dan kaum kerabat, serta apa-apa sumbangan kebajikan untuk maslahah umum.

Muslimin Yang Dirahmati Allah,

Amalan kedua ialah menimba ilmu samada ilmu duniawi mahupun ukhrawi kerana islam adalah ad-din yang mengimbangi antara keperluan dunia dan akhirat. Islam menggalakkan umatnya agar menuntut ilmu sebanyak mungkin dan Allah S.W.T telah mengangkat darjat orang yang berilmu berbanding dengan orang yang tidak berilmu. Hanya dengan ilmu sahajalah seseorang muslim dapat memantapkan iman dan mempertingkatkan amal soleh serta mengikhlaskan niatnya hanya kepada Allah S.W.T. Baginda Rasulullah s.a.w pernah menyatakan kelebihan ilmu melalui hadis baginda yang telah diriwayatkan oleh At- Termizi yang bermaksud :

“Sesiapa yang berusaha menuntut ilmu, maka Allah permudahkan baginya jalan menuju syurga. Para malaikat melebarkan sayapnya sebagai tanda keredhaan ke atas penuntut ilmu dan seluruh isi alam langit dan bumi serta ikan dilautan mengucapkan istighfar (memohon keampunan daripada Allah S.W.T) terhadap orang yang menuntut ilmu. Sesungguhnya kelebihan orang yang menuntut ilmu itu mengatasi orang yang abid (ahli ibadat) adalah seumpama sinaran bulan purnama ke atas gugusan bintang di langit.”

Dan amalan ketiga yang pahalanya berterusan sehingga ke alam akhirat ialah doa kebaikan seorang anak yang soleh setelah ibu atau bapanya meninggal dunia. Alangkah beruntungnya ibubapa yang mampu mendidik anak-anaknya sehingga menjadi anak-anak yang soleh dan taat kepada Allah S.W.T. Dalam masa yang sama, anak-anak juga diasuh menjadi generasi harapan yang akan menyumbang bakti berguna kepada agama, bangsa, dan Negara tercinta. Inilah diantara ciri-ciri anak soleh yang memiliki kekuatan rohani dan kehebatan jasmani yang doanya amat bernilai kepada kedua orang tua. Sesungguhnya anak yang soleh adalah pelaburan jangka panjang, yang amat berharga kepada kedua ibubapa apabila mereka meninggal kelak. Rasulullah s.a.w pernah menegaskan dalam sabdanya diriwayatkan oleh Al- Baihaki yang bermaksud :

“Orang yang mati dalam perkuburannya tidak ubah seperti seorang yang sedang kelemasan meminta pertolongan. Dia sedang menunggu hingga sampai kepadanya rahmat sesuatu doa daripada bapanya, saudaranya, ataupun sahabat handainya. Jika sampai doa kepadanya, maka itulah yang amat disukainya berbanding dengan segala isi dunia.”

Muslimin Yang Dirahmati Allah,

Demikianlah beberapa amalan soleh yang perlu diamalkan sebagai persiapan menuju kehidupan hakiki. Sedarilah bahawa kehidupan dunia ini hanyalah sementara dan kehidupan hakiki adalah diakhirat. Justeru, sebelum terlambat bersegeralah kita melakukan sebanyak-banyak kebaikan dan dalam masa yang sama menjauhkan daripada segala kemungkaran serta bersungguh-sungguh mendidik anak-anak agar menjadi insan yang benar-benar beriman dan bertaqwa.

Maksudnya: Dan segeralah kamu kepada keampunan dari tuhan kamu, dan syurga yang luasnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang yang bertaqwa.

Sekian,

Petikan khutbah dari Masjid At-Taqwa, Bertam Indah, Kepala Batas, Pulau Pinang.

Khatib : Ustaz Zubir bin Ahmad

Tarikh: 6.5.2011


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.