Visualisasi Maklumat daripada Institut Perangkaan UNESCO menyediakan maklumat bercorak interaktif dan mudah difahami oleh orang ramai. “The Global Flow of Tertiary-Level Students” memberikan gambaran yang terperinci aliran pelajar ke dan dari berpuluh-puluh negara-negara di seluruh dunia.

 

Pilih sebuah negara individu dari menu drop-down di peta dan anda boleh melihat aliran pelajar dipetakan keluar di seluruh dunia. Dengan satu klik butang lain pula , anda boleh menukar kembali pandangan pelajar keluar dan masuk bagi negara yang sama.

Dalam setiap kes, seperti yang ditunjukkan oleh contoh untuk Malaysia di bawah, pilihan anda disertai oleh panel ringkasan penunjuk utama untuk pasaran itu serta statistik mobiliti inbound dan outbound secara terperinci.

Bagi pasaran Malaysia contohnya ; Pelajar-pelajar antarabangsa di Malaysia kebanyakannya berasal dari Indonesia, China dan Iran . Manakala Pelajar-pelajar Malaysia pula lebih menumpukan Negara-negara seperti Australia, United Kingdom dan Amerika Syarikat untuk melanjutkan pelajaran.

Dianggarkan 3.6 juta pelajar telah mendaftar dalam pendidikan tinggi di luar negara pada tahun 2010, peningkatan sebanyak 78% daripada 2 juta pelajar antarabangsa mudah alih yang dicatatkan pada tahun 2000.

Asia Timur adalah sumber terbesar pelajar antarabangsa, yang mewakili 28% daripada jumlah global dengan pelajar China merupakan antara yang mendominasi populasi tersebut.

Pelajar dari negara Arab pula mencatatkan peningkatan yang mantap  sepanjang dekad yang lalu, dan kini merupakan 7% daripada jumlah penduduk global pelajar antarabangsa.

Institut Perangkaan (UI) juga melaporkan bahawa China, India, dan Korea Selatan adalah sumber yang terkemuka di dunia pelajar antarabangsa pada tahun 2010. Data UI menetapkan juga menunjukkan negara destinasi teratas bagi tahun 2010 seperti berikut:

Amerika Syarikat (19%)

United Kingdom (11%)

Australia (8%)

Perancis (7%)

Jerman (6%)

Jepun (4%)

Sila layari peta “The Global Flow of Tertiary-Level Students” untuk bereksperimen dengan data yang sedia ada. Pusat Data UI juga menyediakan statistik terperinci yang besar dan merentasi lebih daripada 1,000 penunjuk untuk budaya pendidikan, literasi, sains dan teknologi, dan komunikasi.