Muslimin yang dirahmati Allah,

Marilah kita sama-sama mengucapkan kesyukuran ke hadrat Allah Subhanahu Wata’ala di atas segala nikmat yang dikurniakan kepada kita. Semoga dengan kurniaan dari Allah Subhanahu Wata’ala itu akan menambahkan lagi ketaqwaan dan ketaatan kita kepada-Nya dalam melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya, semoga dengan demikian hidup kita akan selamat dan bahagia di dunia dan di akhirat. Minbar pada hari yang mulia ini ingin membicarakan khutbah bertajuk : “mengawal perbelanjaan keluarga“

 

 

Bersyukur kita ke hadrat Allah Subhanahu Wata’ala kerana telah mengurniakan kepada kita berbagai nikmat yang tidak terhitung banyaknya sama ada berbentuk kesihatan, umur yang panjang, kebahagiaan, kekayaan, kesejahteraan, keamanan dan sebagainya. Benarlah sebagaimana firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam Surah An Nahl ayat 18 yang bermaksud :

 

“Dan jika kamu menghitung nikmat Allah yang dilimpahkan-Nya kepada kamu, tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani”.

 

Namun begitu, ada kalanya dengan nikmat yang kita perolehi itu boleh menyebabkan kita lalai dan terlupa. Kerana pada hakikatnya bahawa Allah Subhanahu Wata’ala menjadikan nikmat-nikmat tersebut adalah sebagai ujian kepada hamba-hamba-Nya. Baginda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam telah berpesan dan mengingatkan kepada kita untuk sentiasa memanfaatkan nikmat yang kita kecapi selama ini sebelum didatangi oleh lima perkara.

 

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya : “Dari Ibnu Abbas Radiallahuanhuma ia berkata : Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda kepada seorang lelaki dan Baginda menasihatinya : Rebutlah lima perkara sebelum kamu didatangi oleh lima perkara yang lain. Masa mudamu sebelum tuamu, masa sihatmu sebelum sakitmu, masa kayamu sebelum fakirmu, masa lapangmu sebelum kesibukanmu dan masa hidupmu sebelum matimu”.

(Riwayat Al-Imam Al-Hakim)

 

Muslimin yang dirahmati Allah,

Adapun di antara nikmat yang boleh melalaikan sehingga kita lupa bahawa nikmat itu hanyalah merupakan ujian dari Allah Subhanahu Wata’ala ialah nikmat kaya ataupun nikmat dikurniakan rezeki. Oleh itu sebagai hamba Allah Subhanahu Wata’ala, kita hendaklah bersyukur dan memanfaatkan rezeki tersebut dengan cara yang betul dan diredai Allah Subhanahu Wata’ala.

 

Namun sejauh manakah kita dapat mensyukuri nikmat kekayaan dan rezeki itu? Adakah kita telah membelanjakannya pada tempat yang betul? Ataupun kita terlupa untuk bersyukur di atas limpahan nikmat tersebut. Kita pasti ramai di antara kita yang tahu melafazkan dan mengucapkan syukur di atas limpahan rezeki yang diperolehi seperti para peniaga merasa bersyukur apabila barang jualannya habis terjual dan membawa keuntungan, para petani dan pekebun mengucapkan syukur apabila tanam-tanaman tumbuh dengan subur begitu juga kepada para pekerja yang mengucapkan syukur apabila menerima gaji dari majikannya. Ketahuilah bahawa menzahirkan rasa terima kasih dengan ucapan syukur atau alhamdulillah melalui lisan belumlah cukup dan memadai, tetapi ia hendaklah juga disertai dengan perbuatan dan tindakan, antaranya ialah dengan memanfaatkan rezeki yang diperolehi itu dengan cara yang betul dan sewajarnya.

 

Dalam hubungan ini agama Islam telah mengajarkan kepada kita cara mengurus harta dengan betul iaitu membelanjakannya untuk keperluan hidup seperti nafkah kepada orang yang berada di bawah tanggungannya. Selain itu, jika masih ada mempunyai wang yang lebih adalah juga digalakkan untuk membelanjakannya pada perkara-perkara yang berkebajikan seperti bersedekah, berwakaf, membantu fakir miskin dan orang yang ditimpa bencana dan sebagainya. Manakala jika rezeki atau harta yang kita perolehi itu telah memenuhi syarat-syarat untuk mengeluarkan zakat harta seperti hasil dagangan, tanaman, ternakan dan sebagainya, maka bersegeralah kita untuk mengeluarkan zakat kerana di dalam harta yang kita miliki itu terdapat hak-hak orang lain yang mesti kita segera tunaikan.

 

Selain itu, dalam kita berbelanja mestilah seimbang di antara kadar pendapatan dan perbelanjaan. Sebagai contoh, tidak wajar jika seseorang yang mempunyai pendapatan sebanyak $20.00 sehari tetapi berbelanja lebih daripada pendapatan yang diterima. Amalan tersebut boleh menyebabkan krisis kedudukan ekonomi keluarga yang tidak terkawal di mana kadang-kadang boleh menyebabkannya sampai berhutang. Memang tidak salah berhutang tetapi Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam sendiri tidak menggalakkan umatnya berhutang dan selalu meminta perlindungan Allah Subhanahu Wata’ala agar dijauhkan diri dari bebanan hutang. Sebenarnya, berhutang itu adalah perkara yang senang dan mudah, akan tetapi ia adalah perkara yang sukar ketika hendak membayar balik hutang tersebut.

 

Muslimin yang berbahagia,

Sesungguhnya agama Islam telah mengajar kita cara berbelanja sebagaimana yang telah ditunjukkan dalam Al-Qur’an dan sunnah Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam iaitu hendaklah dengan cara yang sederhana, tidak berlebih-lebihan atau membazir, apatah lagi sampai berhutang melebihi had kemampuan. Allah Subhanahu Wata’ala berfirman dalam Surah Al Furqaan ayat 67 :

 

Maksudnya: “Dan juga mereka yang diredai Allah itu ialah yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut dan sebaliknya perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu”.

 

Oleh itu kita hendaklah merancang segala perbelanjaan dengan teratur dan berjimat cermat. Lebih-lebih lagi pada masa ini, banyak promosi jualan-jualan murah telah diadakan ditambah pula bagi pekerja yang berkhidmat di bawah Perkhidmatan Awam telah dikurniakan untuk menerima gaji bonus yang lebih awal sebagai kemudahan dan kesenangan ibu bapa untuk membeli barang-barang keperluan sekolah anak-anak.

Maka dengan peluang yang telah diberikan tersebut, kita memanfaatkan dengan cara yang baik lagi bijaksana. Berbelanja mengikut keutamaan dan keperluan, janganlah terpedaya untuk membeli barang-barang yang tidak diperlukan, apatah lagi pada bulan ini pasti banyak barang keperluan sekolah anak-anak untuk dibeli, dari pakaian hinggalah kepada buku-buku pelajaran. Kita hendaklah berusaha mengelakkan sebarang pembaziran ketika berbelanja, barang yang hendak dibeli itu biarlah berbaloi dengan harga dan kualitinya. Barang yang lama, jika masih dalam keadaan baik dan elok, bukankah lebih bagus jika ia terus dipakai dan digunakan. Tidak dinafikan ramai di kalangan ibu bapa yang mampu untuk membelikan anak-anak mereka barang-barang keperluan yang serba baru, tetapi ia bukanlah suatu kemestian. Bukankah lebih baik jika ada wang yang lebih itu disimpan.

 

Sebenarnya banyak faedah yang dapat diperolehi dari tabiat menyimpan atau menabung, antaranya ialah untuk meningkatkan ekonomi dan sebagai persediaan menghadapi keadaan-keadaan yang tertentu terutama ketika menghadapi sebarang kesusahan, kecemasan dan juga sebagai persediaan di masa hadapan.

 

Muslimin yang dirahmati Allah,

Kita amat bersyukur kerana kita dapat menikmati banyak kemudahan dan kesenangan di negara yang berdaulat ini. Inilah nikmat yang kita kecapi hasil pertumbuhan ekonomi negara yang baik dan pesat. Dan sudah menjadi tanggungjawab kita untuk turut sama membantu mengekalkan kestabilan ekonomi di negara kita ini iaitu dengan amalan berbelanja dengan sederhana, utamakan keperluan dan juga amalan menabung. Ingatlah bahawa kita hanyalah sebagai pengurus harta yang dipinjamkan oleh Allah Subhanahu Wata’ala kepada kita, yang pastinya kita akan ditanya dari mana harta itu diperolehi dan bagaimanakah ianya dibelanjakan.

 

Oleh itu, sama-samalah kita mengurus harta-harta kita mengikut lunas-lunas Islam demi mencapai kebahagiaan, kesenangan dan kesejahteraan hidup. Amalkanlah sikap sederhana dalam berbelanja dan mensyukuri nikmat-nikmat yang dikurniakan Allah Subhanahu Wata’ala. Mudah-mudahan dengan cara demikian kita akan dapat mengukuhkan ekonomi keluarga, menjamin masa hadapan yang lebih baik dan sekali gus dapat memantapkan ekonomi negara. Dan sama-samalah kita berdoa semoga Allah Subhanahu Wata’ala akan sentiasa melimpahkan rahmat dan nikmat yang berkekalan dan memberikan petunjuk serta hidayah-Nya supaya kita dapat hidup dengan bahagia dan selamat di dunia dan di akhirat. Amin Ya Rabbal’alamin.

 

Firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam Surah Al Hadiid ayat 7 bermaksud :

“Berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya dan belanjakanlah pada jalan kebajikan sebahagian dari harta benda pemberian Allah yang dijadikan-Nya kamu menguasainya sebagai wakil. Maka orang yang beriman di antara kamu serta mereka membelanjakannya sebahagian dari harta itu pada jalan Allah, mereka tetap beroleh pahala yang besar”.

????? ???????? ??????

     

                                                             (???? ????? ??? 18)

?????? ?? ?????? ?????

?????? ??? ???-??? ??????? ?????? ????? ???? ?????? ?????? ???? ????? ???? ?? ????????? ??? ???. ???? ??? ??????? ???? ???? ?????? ?????? ??? ??? ??????? ???? ?????? ??? ?????? ??? ???? ???? ??????? ????? ??????? ??? ???????? ????? ??????? ???? ??? ????? ????? ??? ??? ????? ??? ?????? ????? ??? ??????. ???? ?? ???? ?? ????? ??? ????? ?????????? ???? ??????? : “????? ???????? ??????”.


?????? ???
????? ???? ?????? ?????? ???? ??? ????????? ??? ??? ??????? ???? ?? ???? ??????? ????? ??? ?? ??????? ??????? ???? ?? ????? ????????? ??????? ????????? ?????? ??? ???????. ????? ????????? ????? ???? ?????? ?????? ???? ???? ????? ??? 18 ?? ???????: “??? ?? ???? ??????? ???? ???? ?? ????????? ??? ????? ?????? ???? ??? ???? ???????? ???? ??????? ???????? ???? ??? ??????? ???? ??? ?????????”.


????? ?????? ?? ????? ??? ???? ?? ??? ??????? ??? ????? ?????? ??? ????? ??? ??????. ???? ?? ?????? ????? ???? ?????? ?????? ???????? ????-???? ?????? ????? ?????? ????? ??? ????-?????. ?????? ???? ???? ??? ???? ???? ???? ??? ?????? ??? ??????? ??? ??? ?????? ?????? ???????? ???? ?? ??? ????? ????? ??? ????? ?????? ????? ???? ??????.


???? ???? ??? ???? ???? ???? ?????? ??????: “???? ??? ???? ?
?? ???? ????? ?? ?????: “???? ???? ??? ???? ???? ???? ?????? ??? ????? ????? ??? ?????? ?????????: “?????? ???? ?????? ????? ???? ?????? ????? ???? ?????? ?? ????. ??? ?????? ????? ?????? ??? ?????? ????? ???????? ??? ?????? ????? ????????? ??? ?????? ????? ??????? ??? ??? ??????? ????? ??????”.                                   (????? ?????? ???????)


?????? ?? ?????? ?????

????? ??????? ???? ?? ????? ???????? ????? ??? ???? ????? ???? ??? ????? ??????? ????? ???? ???? ?????? ?????? ????? ???? ??? ??????? ???? ????????? ????. ????? ??? ?????? ???? ???? ?????? ??????? ??? ?????? ?????? ??? ???????? ???? ?????? ??? ???? ?? ???? ??? ????? ???? ?????? ??????.


????? ????? ????? ??? ???? ??????? ???? ?????? ??? ???? ???? ????? ??? ??? ?????????? ?? ???? ?? ????? ??????? ??? ?????? ?????? ?????? ???? ??????? ???? ??????. ??? ???? ????? ??????? ??? ?? ???? ??????? ??? ??????? ???? ???? ??????? ???? ?? ????????? ????? ???? ????? ????? ?????? ??????? ???? ?????? ????? ?????? ??? ?????? ????????? ???? ????? ??? ????? ??????? ???? ??????? ????-????? ?????? ??? ????? ????? ??? ??? ???? ????? ?? ??????? ???? ??????? ?????? ???? ???? ???????. ???????? ????? ????????? ??? ????? ????? ??? ?????? ???? ???? ????? ??? ??????? ????? ?????? ????? ??? ??????? ????? ?? ?????? ??? ?????? ??? ??????? ??? ???????? ??????? ????? ??? ???????? ???? ?? ????????? ??? ??? ???? ?? ???? ??? ??????.


???? ?????? ??? ???? ????? ??? ??????? ??? ??? ???? ?????? ???? ??? ???? ????? ?????????? ?????? ??????? ????? ?????
???? ??? ???? ?? ????? ????? ???????. ????? ???? ?? ????? ?? ???????? ??? ?? ???? ????? ??? ??????? ?????? ?????????? ?? ??????-?????? ?? ????????? ????? ??????? ??????? ?????? ???? ?????? ??? ???? ?? ?????? ????? ??? ???????. ??????? ?? ???? ???? ???? ?? ??? ??????? ??? ??? ?????? ???-??? ?????? ???????? ???? ???? ????? ????? ??????? ?????? ?????? ??? ???????? ?? ???????? ??? ?????? ???????? ???? ???? ????? ???? ?? ??? ?????? ??? ?????? ??-?? ???? ???? ?? ???? ??? ???? ???????.

????? ???? ???? ??? ??????? ?????? ?????? ??????? ??? ??????? ??? ????????. ?????? ??????? ???? ???? ?? ?????? ?? ???????? ??????? ????? 20.00  RM ????? ????? ??????? ???? ???? ??????? ?? ??????. ????? ?????? ????? ?????? ?????? ???????? ???????? ?????? ?? ???? ?????? ???? ????-???? ????? ??????? ????? ??????. ???? ???? ???? ?????? ????? ???? ???? ??? ???? ???? ???? ?????? ???? ???????? ????? ?????? ??? ????? ?????? ????????? ???? ?????? ?????? ??? ??????? ???? ???? ????? ????. ?????? ?????? ??? ????? ?????? ?? ??? ??? ????? ??? ????? ?? ????? ?????? ?? ???? ???? ???? ?????? ????? ???? ??????.


?????? ?? ?????????

???????? ???? ????? ??? ????? ??? ???? ??????? ????????? ?? ??? ????????? ???? ??????? ??? ??? ???? ???? ??? ???? ???? ???? ????? ?????? ??? ???? ?? ??????? ???? ??????-????? ???? ???????? ????? ???? ????? ?????? ?????? ?? ???????. ???? ?????? ?????? ??????? ???? ???? ??????? ??? 67 :

??????: “??? ??? ???? ?? ????? ???? ??? ????? ?? ??????? ????????? ?????? ?????? ???????? ???? ??? ???? ???? ????? ??? ??????? ???????? ???? ????? ???? ?????? ??????? ????-??? ???? (????? ??? ????) ???”.


????? ??? ??? ?????? ????? ????? ???????? ??? ?????? ??? ?????? ????. ????-???? ???? ?? ??? ???? ???? ??????? ?????-????? ???? ??? ?????? ????? ???? ???? ???? ?? ??
???? ????? ??????? ???? ??? ????????? ?????? ?????? ???? ????? ?? ???? ??? ?????? ??????? ??? ?????? ???? ??? ?????? ????? ????-???? ??????? ????? ???-???. ?? ??? ????? ?? ??? ?????? ??????? ??? ???????? ??? ???? ?? ????? ???? ???????. ??????? ?????? ???????? ??? ???????? ?????? ?????? ?????? ????? ????-???? ?? ???? ???????? ????? ???? ?? ???? ??? ???? ???? ???? ??????? ????? ???-??? ?????? ????? ???? ?????? ?????? ??? ????-???? ???????. ??? ?????? ??????? ??????? ????? ??????? ???? ???????? ???? ?? ???? ???? ??? ?????? ???????? ??? ??? ??? ????????. ???? ?? ????? ?? ????? ???? ????? ????? ??? ?????? ?????? ???? ????? ?? ?? ???? ?????? ??? ???????. ???? ???????? ????? ?????? ???? ??? ?? ???? ?????? ??????? ???-??? ???? ????-???? ??????? ?? ???? ????? ????? ?? ?????? ????? ???????. ?????? ???? ????? ?? ?? ??? ?? ???? ??? ??????.


????? ???? ?????? ?? ???? ????????? ???? ????? ?????? ???? ??????? ??????? ????? ?????? ???????? ???????? ??? ?????? ??????? ??????? ?????-????? ?? ?????? ??????? ???? ??????? ????? ??????? ?????? ??? ??? ?????? ??????? ???? ?????.


?????? ?? ?????? ?????

??? ??? ?????? ???? ??? ???? ?????? ???? ??????? ??? ?????? ?????? ?? ?????? ???. ????? ???? ?? ??? ????? ????? ????????? ???????? ????? ?? ????? ??? ????. ??? ???? ?????? ????????? ??? ?????? ????? ??? ?????? ?????? ???????? ???????? ?????? ??? ??? ????? ??? ????? ??????? ??? ??????? ???????? ??????? ??? ??? ????? ??????. ?????? ????? ??? ????? ?????? ?????? ???? ?? ???????? ????? ???? ?????? ?????? ??? ???? ?? ????? ??? ??? ???? ???? ??? ???? ??? ????????? ??? ??????????? ???? ????????.


????? ???? ???-????? ??? ?????? ????-???? ??? ?????? ????-???? ????? ??? ??????? ????????? ????? ??? ???????? ?????. ??????? ???? ?????? ???? ??????? ??? ??????? ????-???? ?? ????????? ???? ?????? ??????. ????-????? ??? ???? ????? ??? ??? ???? ???????? ???????? ??????? ??????? ??? ????? ?? ???? ????? ??? ????? ??? ???? ???????? ???????? ?????. ??? ???-????? ??? ?????? ???? ???? ?????? ?????? ??? ?????? ???????? ???? ??? ???? ?? ??????? ??? ??????? ??????? ???? ?????? ????? ??? ???? ????? ??? ?????? ??? ????? ????? ??? ??
????. ???? ?? ??? ????????.


????? ???? ?????? ?????? ???? ???? ?????? ??? 7 ???????: “????????? ???? ??? ???? ??? ????? ??? ????????? ?? ???? ??????? ???????? ???? ???? ???? ?????? ???? ?? ???????? ???? ????????? ?????? ?????. ?? ???? ?? ??????? ??????? ???? ???? ???? ?????????? ???????? ???? ???? ??? ?? ???? ????? ???? ??? ?????? ????? ?? ???”

Khutbah sumbangan : JABATAN AGAMA ISLAM MELAKA